LOGIN
  • Post to the EFV-8 Forum
  • Post Classified Ads
  • Shop the Online Store
User Login

Not Registered Yet? Click Here to Sign Up!



(Forgot your Password?)
Remember me on this computer

Not registered yet?
REGISTER NOW!

Back to Home Page Show Forum Rules

Early Ford V-8 Club Forum

FORUM RULES: Users agree to these Rules when using Forum.

The site administrator reserves the right to change the terms and conditions of the user agreement without prior notice to the user. It is the responsibility of the user to regularly review the terms of this agreement.

The user agrees to the following terms:

  1. All information that you provide to us for your membership is correct.
  2. You will not use your membership to spam, harrass, or exploit other members in any way.
  3. Vulgar, Abusive, Racist and Sexist Language will not be tolerated.
  4. Commercial-type sales postings will not be allowed.
  5. No mass posting or flooding of the boards is allowed.
  6. No Advertising of parts or cars; no Ebay or business/commercial ads (please use the "Classified" for ads Wanted or For Sale).
  7. VIEWING MULTIPLE TOPICS ON SCREEN: You can choose to see more than 10 Topics at a time ... Log In and choose "Preferences" from the top bar on the Forum page. Scroll down and Change the "Default Topics Returned" parameter to 25 or 50, and save the changes. Since this setting is stored in your browser 'cookies' (if enabled), it seems to use that stored value even if you are not logged in. So, if you use a PC that you haven't logged into the forum from, the setting still seem to remain at the default.
  8. EXTERNAL PHOTO LINKS ON FORUM: You can still use external photo links in your posts on the new forum. They follow the rules of any link in that they have to have the URL link qualified down to the full image file name (example: .jpg). The links will open in a new browser window, the same as an uploaded image attached to a post. Since an image attachment to any post does not display inline with the post, the results are the same. You can use multiple external links within a post. This link is from photos on a site from Don Clink's 'Deuce@75' albums:

    http://donclink.com/deuce_75_1/images/dscn2950.jpg

    Using links from photo sites such as Photobucket can help in "size" issue with uploaded attachment files. For best viewing in web browsers, photos should be around the 800x600 pixel range, and probably not more than 1024x768. Most cameras today store HUGE jpg image files, as the default settings are in the 7, 8, 10, and 12Mb image sizes. The image files that are then attached are very large, and the browser can't display the full image size without using the scroll bars. Use the re-sizing functions of your photo editing software to reduce the image to 800x600, which reduces the file sixe and the image load time in the browser. Don uses Google's free Picassa3 software, which is an excellent photo management product. All of the photo albums of the Deuce, Grand National, and Auburn that are links on the NORG site were built using Picassa's web creation functions. And it's free? (THANKS to Don Clink for the info!)
  9. HOW DO I SHOW MY EMAIL ADDRESS ALONG WITH MY USERNAME? You can LogIn on the Forum, and select PREFERENCES. On this page Members can add optional information such as their City,State, Country; Occupation; Hobbies: list a Homepage; list AOL Instant Messanger Handle; Signature; "Make Email Address viewable to others;" and even change the number of Default Topics shown on a page. WHEN others click on your profile, they will see this information.

EFV-8 Club Forum / General Ford Discussion / Starting system

   Reply to this DiscussionReply to Discussion | Start new discussionNew Discussion << previous || next >> 
Posted By Discussion Topic: Starting system -- page: 1 2

Printer-friendly Version  send this discussion to a friend  new posts last

silverchief
08-19-2019 @ 1:53 PM
Member
Posts: 390
Joined: Oct 2009
          
First question. New lead acid battery in my stock 46. Previous battery replaced by vendor even though it tested good. New battery will discharge overnight or start the car at residence, then not able to turn the engine after an hour at destination. Connected two separate test lights to positive post and to removed positive (grounding) cable - no sign of drain. Owners manual says use a volt meter in the same connection, and any voltage shown means there is a drain My voltmeter shows about 4 volts. I've done this twice with the same result.
What is recommended sequence in checking for short.

Second question. Owners manual says to test for open circuit in starting motor - press starting button and horn at same time. If horn blows there is an open circuit in the starting motor. Before pulling the starter, I would like to eliminate the solenoid as a possible culprit. It clicks when I hit the starter button or activate the push button on the bottom with the battery discharged, and appears to work properly
otherwise. Is their a test I can do?

Thanks for the help.

This message was edited by silverchief on 8-19-19 @ 2:10 PM

40 Coupe
08-20-2019 @ 6:19 PM
Senior
Posts: 1136
Joined: Oct 2009
          
You do not have a short circuit, if you did have a short you could not get the car to start even with the battery charged. DO you have a clock? Get the wiring diagram for your car. Does your car have the original wiring or has it been modified? Charge the battery disconnected overnight. Put a voltmeter on the charged battery what is the voltage? Let the battery stand disconnected and read the battery voltage again the next day the voltage should be nearly identical to the charged battery voltage.

For your second question, what is the problem with the starter? I believe you said the car does start with a charged battery. If so the starter appears to be good.

Have you put your analog voltmeter on the battery with the engine running? Does the voltage increase when you increase the engine RPM?

37RAGTOPMAN
08-21-2019 @ 2:10 PM
Senior
Posts: 1254
Joined: Oct 2009
          
hi silver chief
charge the battery, check the voltage, then disconnect the battery.
next day test the voltage.
connect the pos battery terminal and see if the car starts.,
if it does,
disconnect the pos battery terminal, put a test light bulb, between contacts from the terminal to ground, inline
if it lights,
start disconnecting various items to see what is the drain, and see what goes off,
also disconnect the generator wiring, it might be a drain also.
does it get warm over night ?
get back with the results you find,
hope this helps 37Ragtopman
like the clock, also I have seen the brake light switch go bad so the brake lights stay on, dash light
also check the dimmer switch, for corroded terminals.
HOW OLD IS THE WIRING ? very important might be frayed and making contact, very dangerous, could cause a FIRE

silverchief
08-24-2019 @ 8:59 AM
Member
Posts: 390
Joined: Oct 2009
          
Hi guys

Took the starter to a reputable starter rebuilder. He Found no faults except something (don't recall) was "really dragging at the back plate."so I replaced the back plate. Asked if I had installed this start. I told him no, it came with the car and that excepting the past 6 months or so the starter had always performed nicely for the past 15 years. He showed me number 12 stamped into the top of the housing and advised the starter is or was at some time been a 12 volt.

Installed the starter with no improvement. Same problem. Plus, owners manual says if horn blows with starter engaged there is a short in the starter or the relay, so replacing the solenoid today.

Also, battery does not go completely dead overnight,
it only drops down to a little over 4 volts - but will not kick the engine over at that charge. Barely a solenoid click.
Put it on the charger for about 30 minutes and "boom" everything works perfectly - until you try to start it again a few hours later.

Replacing the solenoid today as it is the only thing left. It is of nice quality with a push button bottom and I will try an older one I have with my parts. If no change I'm putting the new one back on.

I'm going to print out and work through all your suggestions and will let you know what happens.

Thanks for your help.

silverchief
08-24-2019 @ 9:02 AM
Member
Posts: 390
Joined: Oct 2009
          

Forgot to mention complete new wiring harness installed last year.

MG
08-24-2019 @ 9:39 AM
Senior
Posts: 1019
Joined: Nov 2009
          
"new wiring harness installed last year" - Recheck all the connections made to be sure this harness was installed correctly....

silverchief
08-25-2019 @ 12:30 PM
Member
Posts: 390
Joined: Oct 2009
          
Battery is fully charged with both cables connected. Everything is dead. Lights, horn, radio.

Test light from negative battery post to batt side of solenoid shows nothing. Touching to ignition side post of solenoid shows nothing. Jumping the solenoid posts with pliers produces no spark whatsoever. No light when touching small terminal.

Test at ignition switch shows no power getting there.

With small terminal grounded, pushing bottom button on solenoid lights test light.

The test light also lights when I touch the solenoid case itself.

What is happening?

This message was edited by silverchief on 8-25-19 @ 1:02 PM

MG
08-25-2019 @ 1:22 PM
Senior
Posts: 1019
Joined: Nov 2009
          
Show us some pictures of all the wiring under the hood....

silverchief
08-25-2019 @ 2:24 PM
Member
Posts: 390
Joined: Oct 2009
          
From the time of it's installation a little over one year ago, there has never been any kind of the problem that points to the harness not being correctly wired. It is a Rhode Island harness patiently installed following their blueprint.
If that were the case it would have raised it's ugly head a long time before now.

MG
08-25-2019 @ 3:08 PM
Senior
Posts: 1019
Joined: Nov 2009
          
Still, pictures would be very helpful....

<< previous || next >> 
PAGE: 1 2


NOTE: YOU MUST BE A REGISTERED USER AND BE LOGGED IN TO POST (and reply to) messages in this forum. If you are a first time user, please click the CREATE A NEW ACCOUNT in the masthead above to register and Log In. After that, all you do is LOG IN to enjoy using this site.

DISCLAIMER: The V-8 Club does no independent testing of any of the opinions, thoughts or suggestions presented in the website on the Forum, in the Tech Tips section, or any section. A reader should consider the website to be a forum wherein differing solutions to a particular set of circumstances may be discussed. Ultimately, the selection of an item for an individual's vehicle must be based upon the independent study of the vehicle owner in consultation with people in the hobby and restoration experts.


EFV-8 Club Forum Home | Back to Home Page | Contact the Webmaster

Copyright © 2009 - EFV-8.org
Powered by < CF FORUM > v.2.1